joi, 19 noiembrie 2009

NEVOIA DE A FI IUBITA

Adesea, multe dintre noi simtim panica si furie atunci cand persoanele din jurul nostru nu ne ofera dragostea si aprobarea lor totala. Nevoia de a obtine dragoste si aprobare din partea tuturor persoanelor importante pentru noi este o pretentie rigida, care ne impiedica sa avem o viata linistita si fericita.

Daca ne dorim foarte mult sa fim iubite, consideram ca numai iubirea altora ne poate face fericite si ca, fara aceasta iubire, noi nu avem nicio valoare si viata nu merita sa fie traita, inseamna ca am decis deja sa ne construim o viata plina de neimpliniri si frustrari.

Copiii au nevoie de ajutor din partea parintilor pentru a creste fericiti si sanatosi, ei sunt dependenti de dragostea si aprobarea parintilor, prin simplul fapt ca nu se pot descurca singuri in viata. Nu acelasi lucru se poate spune si despre adulti, care uita ca nu mai sunt copii si raman cu nevoia obsedanta de a obtine dragostea si aprobarea tuturor celor din jur.

In realitate, noi nu avem nevoie de iubirea tuturor, nici nu este posibil sa o obtinem vreodata si, persistand in aceasta dorinta, nu reusim decat sa obtinem contrariul celor dorite.

Multe femei se plang de lipsa de iubire a sotului in anumite momente, fara sa se gandeasca nicio clipa ca un sot are si alte lucruri de facut, decat sa isi demonstreze in permanenta dragostea. Mai mult, solicitarea continua a unor noi dovezi de dragoste poate duce la agasarea partenerului si indepartarea lui, in loc de apropierea dorita.

Daca insisti sa consideri ca trebuie sa obtii dragostea si aprobarea tuturor, pentru a te simti implinita, te auto-sabotezi, din urmatoarele motive (A. Ellis si R. Harper - "Ghid pentru o viata rationala"):

- cerinta de a fi iubita si aprobata de toti oamenii este un scop perfectionist si imposibil de atins. Oricat de multe persoane te vor iubi, se vor gasi, cu siguranta, si unele care sa te gaseasca neinteresanta;

- chiar daca ai pretentia sa fii iubita doar de un numar limitat de persoane, tot nu poti castiga iubirea tuturor, din motive care, de multe ori, nu au legatura cu tine (unele persoane au o capacitate limitata de a iubi, altele au anumite prejudecati);

- daca ai nevoie absoluta de dragoste, vei fi mereu ingrijorata de cat de mult si cat timp vei fi iubita si vei intra in panica la fiecare semn ca dragostea nu mai este la fel de puternica

- daca doresti sa ai parte intotdeauna de dragoste, trebuie sa fii mereu atenta si "pe faza", pentru a te face placuta, iar acest lucru este imposibil de realizat;

- pentru a castiga de fiecare data aprobarea celor din jur, este nevoie de foarte mult timp si energie, astfel incat nu vei mai avea ragaz si pentru alte preocupari in viata, ceea ce inseamna ca vei trai pentru altii, in loc sa traiesti pentru tine;

- cu cat nevoia ta de a fi iubita va fi mai mare, cu atat mai putin te vor admira cei din jur, care pot ajunge sa te considere o persoana slaba, dependenta de ei, si vor gasi si modalitatile de a profita de acest lucru;

- pe masura ce vei obtine iubirea celor din jur, vei descoperi ca acest lucru este, de multe ori, neplacut si plictisitor, si ca persoanele care te iubesc iti consuma mult timp si energie;

- nevoia exagerata de dragoste favorizeaza frecvent aparitia sentimentului de lipsa de valoare: "Daca nu sunt iubita, inseamna ca nu ma pot descurca in viata".

Este important sa inveti sa renunti la scopul de a castiga dragostea nemuritoare: asa cum ai putut sa iti stabilesti acest scop, tot tu vei fi cea in masura sa il schimbi.

Dragostea altei persoane nu te poate face mai putin valoroasa, tu esti cea care decizi ce faci in viata ta, ce iti place si de ce ai nevoie, dar cand nevoile tale implica o alta persoana, este cazul sa inveti sa te schimbi - tu nu ii poti controla pe ceilalti, insa pe tine te poti controla. Sigur ca este important sa castigi respectul oamenilor, sa te simti iubita si apreciata, dar fericirea ta nu depinde de ei, ci de tine!

Pentru a-ti minimaliza nevoia coplesitoare de dragoste, intreaba-te ce iti place sa faci, cu adevarat, in loc sa incerci sa faci ce le place altora.

De asemenea, ai curajul sa risti si sa gresesti, fara sa iti pese de ce vor spune altii – din greseli vei invata cum sa procedezi in viitor.

Concentreaza-te asupra ideii de a iubi mai mult si fii mai putin preocupata sa castigi iubirea celor din jur, fii activa si realizeaza tu ceva, in loc sa astepti totul de la altii.

Si, nu in ultimul rand, nu confunda obtinerea dragostei cu a avea valoare personala – ai valoare prin simplul fapt ca existi, ca te iubesti si te respecti. Tu decizi cat esti de valoroasa si, in functie de atitudinea ta, vei fi perceputa si de ceilalti drept o persoana puternica sau o persoana slaba, dependenta de ei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu